Je hebt een sector van vrije beroepen. Dat zijn beroepen die iedereen uit mag voeren. Je hebt er geen speciale diploma’s voor nodig, of een specifieke vooropleiding. Het is gewoon een beroep dat vrij tot je beschikking staat.

Een beroep dat je uit kan gaan voeren als je er zin in hebt.

Tekstschrijver is zo’n beroep. Iedereen kan aan de slag als tekstschrijver. De een zal er succesvoller in zijn dan de ander, maar het blijft een beroep waarin je kunt doorgroeien en waar verrassend veel werk in te vinden is.

 

Wat doet de tekstschrijver?

De tekstschrijver schrijft. Voor bedrijven, voor instanties, voor instellingen en voor particulieren. De opdrachtgever heeft een doel met zijn boodschap. Hij wil zijn publiek iets vertellen. Het is aan de tekstschrijver om de passende woorden in schrift vast te leggen.

Je schrijft als tekstschrijver aan brochures, flyers, nieuwsbrieven, websites, mailings en productomschrijvingen. Daarmee is het werk van de tekstschrijver eindeloos variërend en zal het je zeker voldoening opleveren.

 

Wat moet je kunnen?

Het is als tekstschrijver wel nodig dat je uitstekend kunt schrijven. Je dient de Nederlandse taal eigen te zijn en foutloos te kunnen toepassen in schrift. Los daarvan ben je in staat op meerdere manieren te schrijven om je doelgroep aan te spreken. Je schrijft vlot en hip voor jonge moeders, maar zakelijk en afstandelijk voor het zakenleven. Kortom: je kunt je perfect verplaatsen in je doelgroep en de doelgroep van je opdrachtgever, je verdiept je in hun thema’s en je komt goed uit je woorden.

 

Opleidingen

Er zijn opleidingen en cursussen te volgen om tekstschrijver te worden. LOI is daar een voorbeeld van. Je kunt hier meerdere opleidingen volgen. Van copywriter tot schrijver voor het internet (gericht op websites en e-mails).

Deze opleidingen variëren in kosten, duur en diplomering. Doorgaans krijg je een certificaat voor je deelname of een diploma als je een product hebt moeten afleveren.

Een opleiding is echter niet noodzakelijk. Verreweg de meeste tekstschrijvers zijn al schrijvend in het vak gerold en stoelen vooral op jarenlange ervaring.

 

In dienst of freelance?

Je kunt ervoor kiezen om in dienst te gaan werken van een groter bedrijf. Er zijn bedrijven die vaste tekstschrijvers in dienst hebben, maar ook tekstbureaus die zitten te springen om kwalitatieve schrijvers. Uiteraard kun je ook een tekstbureau voor jezelf beginnen. Als freelancer bepaal je dan zelf wat je schrijft en voor wie. Ook je uurtarief kun je dan zelf bepalen.

 

Wat verdient een tekstschrijver?

De verdiensten van een tekstschrijver lopen ver uiteen. De bekendere tekstschrijvers verdienen met gemak €90 tot €150 per uur. Als freelancer kun je in het begin €45 tot €65 per uur vragen en dat laten oplopen. Ook kun je per project of zelfs per woord een prijs afspreken.

Over het algemeen geldt: hoe meer kwaliteit je levert, hoe meer je kunt vragen.

 

Tekstschrijver, wat voor jou?

Kun jij je vinden in het vak van tekstschrijver? Wacht dan niet langer en zet vandaag je eerste stappen in je nieuwe beroep.